Breaking Bad har 10-års jubilæum. Det er nu over 10 år siden skaberen, Vince Gilligan besluttede sig for at skildre historien om hvordan en mand kan ændre sig fra én person til en anden på 5 sæsoner. Og det har taget publikum med storm.
Handlingens udspring
Netflix-serien Breaking Bad handler om Walter White, som spilles af Bryan Cranston. Walter White er en kemilærer og arbejder på et ganske almindeligt high school i Albuquerque, New Mexico. Og det i sig selv er jo meget almindeligt og ikke særlig banebrydende.
Seriens handling udspringer af Walter White diagnosticering af lungekræft. Dette foregår i første sæson. White går i panik og i afmagt påbegynder han produktion af metamfetamin, som han sælger for at kunne sikre, at hans familie ikke skal mangle penge i fremtiden, selvom han er syg. Alt dette foregår med Jesse Pinkman, som er en tidligere studerende hos White.
Dette bliver springbrættet til 62 afsnit hæsblæsende, imponerende drama fordelt på fem sæsoner. Du kan læse mere detaljeret om seriens handling på www.tv-streaming.dk.
Prisbelønnet
Breaking Bad har vundet flere Emmys gennem årene, og der er vidst ingen tvivl om, at serien kommer til at gå over i historien. Den har fået sig en legendarisk status blandt både den almene befolkning samt eksperterne verden over. Og dette med god grund.
Helle Kannik Haastrup, som til dagligt er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, har tidligere udtalt sig om serien. Hun mener, at grunden til, at Breaking Bad er sådan en god serie med så meget international succes er, at hovedpersonen bliver stillet overfor nogle moralske dilemmaer, og det kan den almene borger spejle sig i.
Walter White er en helt normal, gennemsnitlig amerikansk mand, hvis liv tager en pludselig og uventet drejning, da han bliver diagnosticeret med kræft – en situation, mange kan identificere sig med. Fordi publikummet kan spejle sig selv i den situation, der ligger til grund for hele seriens handlingsforløb, drages vi af udviklingen i serien. Vi vil vide, hvordan det går stakkels White. Vi hepper på ham, fordi det lige så godt kunne være os selv.
Patos-bruget i plottet gør altså, at vi simpelthen higer efter at følge med i serien.
Walter White
Vi står ved Whites side hele vejen igennem, og vi har ondt af ham. Han er det, man vil kalde en ”underdog”. Hans liv er i bund og grund en smule mislykket. Han har ikke et super godt forhold til sin kone, det går ikke strygende på arbejdet, hans liv er kort sagt ikke, hvad han troede, det skulle være.
Men i løbet af serien får Walter White en oprejsning. På baggrund af hans nye, kriminelle livsstil, får han en succesfølelse, fordi han er god til det, han nu har sat sig for at gøre – at producere og sælge metamfetamin.
Man skulle umiddelbart tro, at publikum ikke ville heppe på den kriminelle i serien, fordi vi ved jo alle sammen godt, at det er ulovligt både at producere og at sælge metamfetamin, men vi har så meget sympati for Walter White, at vi bifalder hans kriminalitet. Han er en forbryder, men i den gode sags tjeneste. Han gør jo det hele for sin families skyld, og denne antihelt-figur er publikum helt vilde med.
Et forfriskende syn på kræft
Kræft er en frygtelig sygdom, og stort set alle mennesker har haft den inde på livet på den ene eller anden måde. Naturligvis har vi alle et negativt syn på sygdommen, og vi anser kræftramte personer for at være ofre for deres egen skæbne, vi har ondt af dem. Sådan er det både i virkeligheden og i rigtig mange film og serier, hvor kræftsygdommen indgår i handlingsforløbet. Men ikke i Breaking Bad. I Breaking Bad tager Walter White handling, han skal ikke lade sig kue af kræft. Han kæmper og kæmper og kræften bliver hans billet til et helt nyt liv med en helt ny mentalitet – ganske vidst et kriminelt liv, men et liv, hvori han langt hen af vejen har en succesfølelse.
Det er forfriskende at lade kræftsygdommen indgå i plottet på denne måde frem for på den gængse måde, hvor kræften overtager den ramtes liv og gør alting håbløst.