Den allerførste arbejdsløshedskasse har sin oprindelse i år 1907. Helt officielt set er dette begyndelsen på a-kasser, som vi kender dem i dag, men lige siden afslutningen på 1800-tallet så man organisationer, der ligner a-kasser meget hos befolkningen.
Principperne forbliver de samme i dag, som de var i begyndelsen. Formålet med arbejdsløshedskasserne er at give understøttelse til borgere, der har brug for det.
En stor forskel fra dengang og nu er, at staten i dag støtter a-kasserne økonomisk. Altså hvis du modtager penge fra en a-kasser, kommer en del af dem fra staten. I 1907 støttede staten ikke a-kasserne, og det betød, at hvis der var alt for mange arbejdsløse, der havde brug for understøttelse, kunne alle ikke få det beløb, de havde brug for, fordi der simpelthen ikke var penge nok i kassen.
Fagforeningerne i Danmark
Vi danskere hører meget ofte ordene fagforening og a-kasse i samme sætning. Disse to har da også meget med hinanden at gøre, men de er på ingen måde ens – selvom mange kan komme til at forveksle dem med hinanden. Der er mange a-kasser, der er tilknyttet fagforeninger, men udbetalingen til de to sker separat.
Der skete et skel i 2002 i udviklingen af disse tos samarbejde. Da fik a-kasserne nemlig mulighed for at få selvbestemmelse over, hvorvidt de skulle være tværfaglige eller om de blot ville holde sig til at fokusere på ét bestemt fag.
Dette medførte at mange a-kasser begyndte at trække sig væk fra fagforeningerne.
For at tale lidt om historien bag fagforeningen, havde de deres begyndelse i 1800-tallet, ligesom a-kasserne. Dengang var det industrialiseringen, der medførte, at fagforeninger blev nødvendige. Nu var Danmark et kapitalistisk land i højere grad end et land drevet af landbrug, og dette var jo noget nyt.
Man kan få mange gode ting ud af at være medlem af en fagforening. Blandt andet kan man blive tilbudt omkostningsfri juridisk bistand, hvis man i arbejdsmæssigt regi skulle gå hen få brug for det.
A-kassen for de højtuddannede
Der findes mange forskellige typer af a-kasse. En af dem er MA, a-kassen for de højtuddannede.
For at være medlem af denne a-kasse, er der altså et kriterium om en længerevarende uddannelse. Men du behøver ikke være helt færdig med din uddannelse, for studerende kan nemlig helt kvit og frit blive medlem af MA. Dette er en rigtig god idé, fordi man i løbet af sine år som studie-medlem opnår anciennitet. Dette betyder, at hvis du ikke finder et job, når du afslutter dit studie, er du med det samme berettiget til at modtage dagpenge af a-kassen.
Du kan læse meget mere om MA her: denfranskekasse.dk
Den tværfaglige a-kasse
FTF-A er en arbejdsløshedskasse, der byder alle velkommen uanset fagområde. TFT-A står for ”Funktionærenes og Tjenestemændenes Fælles-Arbejdsløshedskasse”.
Da a-kassen blev stiftet i 1976 fokuserede den hovedsagligt på nogle enkelte faggrupper, men nu i 2019 er a-kassen for alle fagområder, og uanset din beskæftigelsesstatus er du velkommen.
FTF-A har som alle andre a-kasser til formål at sikre sine medlemmer økonomisk, hvis man bliver ledig på arbejdsmarkedet efter at have være medlem af en a-kasse i minimum et år.
Men udover at være en økonomisk sikring for sine medlemmer, bestræber FTF-A sig på at være en støtte og hjælp på andre punkter. De tilbyder nemlig professionel rådgivning, hvor du som medlem kan få på det rene, hvad dine ønsker og kompetencer består i.
Inde på https://www.haabetshus.dk/ftf-a/ kan du læse om 10 gode grunde til at blive medlem af FTF-A a-kassen. Her kommer et lille udsnit:
- Når du har brug for et nyt arbejde, har du et skarpt hold rådgivere i ryggen, der skal hjælpe dig ud på arbejdsmarkedet igen. Dette foregår ved at hjælpe dig med ansøgning og CV samt at guide dig igennem jobsamtalesituationer.
Det er billigt. Fordi FTF-A er en af Danmarks absolut største a-kasser, er der mange medlemmer om at dele omkostningerne. Dette gør dit medlemskab billigere.