Top 10 - De bedste kærlighedsfilm inden for de sidste 20 år


Det er en næsten umulig opgave at skulle lave en Top 10 over de bedste kærlighedsfilm, der nogen sinde er lavet. Der er simpelt hen for mange at vælge imellem, hvis man skal starte ved Casablanca (1942) og slutte med Dear John (2010) – især fordi der heldigvis udfolder sig en kærlighedshistorie i de fleste film. Tag for eksempel en film som Et smukt sind. Den handler på den ene side om en talentfuld matematiker, der lider med sygdommen skizofreni, men handler på den anden side om et meget smukt, rørende og loyalt kærlighedsforhold mellem mand og hustru. Denne Top 10 tager udgangspunkt i de gode romantiske film inden for de sidste 20 år og udelukkende i de rigtige LOOVE-chick-flick-film – altså dem, der kun handler om en ting: Find kærligheden.

#10. Ghost (1990)

Ghost er endnu en klassisk tøsefilm. Den handler om Sam (Patrick Swayze) og Molly (Demi Moore), der lever et lykkeligt liv, lige indtil Sam bliver dræbt, da han prøver at forsvare Molly fra en tyv, der vil stjæle hendes taske. Sam lever dog videre som spøgelse, da han ikke har fået færdiggjort sit liv på jorden og dermed ikke kan træde ind i lyset op til de dødes rige. Heldigvis opdager han, at den lidt skøre kvinde Oda (Whoopi Goldberg) kan tale med de døde, og han får nu overtalt hende til at kontakte Molly, så han igennem Oda kan ’tale’ med sin elskede. Både fordi han gerne vil fortælle hende, hvor meget han elsker hende, men også advare hende mod, hvad han troede var hans bedste ven, Carl, der tilsyneladende er indblandet i mordet. Det er en meget romantisk film med humor i sig, da den skøre Oda står for al kontakten mellem de to elskende. Det var en film, der gav det gamle nummer Unchained Melody fra 1955 et comeback.

ghost cover

#9. Fire bryllupper og en begravelse (1994)

Hugh Grant kan bare det der med at være med i romantiske og humoristiske film, og Fire bryllupper og en begravelse er bestemt en af dem. Og ja, den handler faktisk om fire bryllupper og en begravelse. Charles (Hugh Grant) møder til en af sine venners bryllup den dejlige Carrie (Andie MacDowell), som han straks forelsker sig i. De tilbringer natten sammen på den lokale kro, hvor flere af gæsterne overnatter efter brylluppet. Efter det ses de ikke før til det næste bryllup. Og da han møder hende ige n for tredje gang, er det desværre fordi, hun skal købe kjole til sit eget bryllup.  Hun ender med at gifte sig, og han ender med at blive forlovet. Men da han så ser hende igen til sit eget bryllup – det fjerde bryllup, er der ingen tvivl – det har hele tiden været Carrie, han gerne ville have. Og heldigvis ender det også med, som det gør i de fleste kærlighedsfilm, at de får hinanden.

four weddings and a funeral cover

#8. Before Sunrise (1995)

Before Sunrise er en lidt atypisk kærlighedsfilm, de den handler om alting og ingenting på samme tid. Jesse og Celine mødes i et tog fra Budapest. De taler sammen, men han skal af i Wien, og hun skal videre mod Paris. Da toger holder på perronen kommer Jesse løbende tilbage ind i toget, hvor han får overtalt Celine til at stå af sammen med sig, så de kan tilbringe en nat sammen i Wien. Filmen udspiller sig over et døgn, hvor Jesse og Celine vandrer rundt i gaderne og taler om alt og intet. De lærer hinanden at kende, og vi lærer dem at kende. Da de skilles, har de forelsket sig så meget, som man nu kan på et døgn, og har også haft romantisk sex sammen i en park, og de aftaler at mødes igen samme sted et år efter. Celine spilles af Julie Delpy, og Jesse spilles af Ethan Hawke.

before sunrise cover

#7. Pretty Woman (1990)

Pretty Woman er vel nok en af de meste kendte kærlighedsfilm. Ikke mindst var plottet: en luder møder en rig mand, og de forelsker sig – et lidt anderledes plot, end man hidtil havde set i 90’erne. Rollen som Vivian var bl.a. også medvirkende til, at Julia Roberts fik sit store gennembrud. Vivian og Edward Lewis (spillet af Richard Gere) møder hinanden, da han ’samler’ hende op i sin Lotus, fordi han ikke kan finde hen til sit hotel. Kemien blomstrer hurtigt mellem de to, og selv om Edward ikke er interesseret i sex med Vivian, ender de alligevel hurtigt i kanen sammen og aftaler næste dag, at han køber hende en uge, så hun kan være hans date til diverse forretningsmøder, mens han er i LA. Man kan roligt sige, at det er to modsætninger, der møder hinanden, og især de får indvirkning på hinandens liv i en sådan grad, at hun får overtalt ham til at holde fridage, være sød ved sine kunder og bare nyde tilværelsen i stedet for hele tiden at arbejde. Han får hende til at føle sig vigtigt, giver hende lysten til at vende tilbage til sine studier – og så ja, forelsker de sig hovedkulds i hinanden. Pretty Woman er en moderne askepot-historie – hvor rig og fattig møder hinanden og to verdener smeltes sammen i en stor kærlighedshistorie, der på lærredet kun strækker sig over én uge.

pretty woman cover

#6. 50 first dates (2004)

Ikke en film, man ser på mange lister over de bedste kærlighedsfilm nogensinde lavet, men det er simpelt hen en både romantisk, sød og humoristisk film. Drew Barrymore spiller Lucy, der har været ude for en bilulykke og derfor har mistet sin korttidshukommelse. Hver morgen, hun vågner, kan hun ikke huske, hvad hun oplevede dagen før, og det er derfor noget af en opgave for Henry (Adam Sandler) at få Lucy til at forelske sig i ham hver eneste dag. Og det gør han på alle mulige skøre måder – hun skal jo lige lære ham at kende, før hun overhovedet kan forelske sig. En rigtig hyggelig kærlighedsfilm med et anderledes kærlighedsplot.

50 first dates cover

#5. Dirty Dancing (1987)

Dirty Dancing er vel nok en af de mest sete kærlighedsfilm, og man møder vist ikke nogen, der ikke har set den, men det gør den jo ikke mindre god. Den foregår i 60’ernes USA, hvor Baby holder ferie med sine forældre og sin storesøster, da hun møder Johnny, der er danselærer på det ressort, de bor på. I fritiden danser Johnny alle de erotiske danse, han ikke må danse på skolen. Baby bliver med det samme tiltrukket af de sensuelle, forbudte trin og kommer især tæt på Johnny, da hans partner er nødt til at aflyse en opvisning, og Baby træder til og hurtigt skal lære at danse. De bliver vildt forelskede i hinanden, men møder, som i næsten alle kærlighedshistorier, udfordringer, der sætter deres kærlighed på prøve. Bl.a. bliver Johnny smidt ud af hotellet, da de tror, han stjæler, men det gør kun filmens højdepunkt – den sidste dans – endnu bedre, da Johnny vender tilbage for at danse en forbudt dans med Baby til hotellets afslutningsshow.

dirty dancing cover

#4. Legendernes Tid (1994)

Legendernes Tid er på en måde ikke en typisk chick-flick, da den også handler om andet end kærlighed. Alligevel er den med her, da det virkelig er en god fortælling om en familie (en far og hans tre sønner), som vi følger fra 19-århundredeskiftet frem til 60’erne. Og selv om den handler om en krig, en familie i depressionens USA og forholdet mellem tre brødre, er kærlighedshistorien, hvor alle tre brødre forelsker sig i den samme kvinde (spillet af Julia Ormond) meget bevægende og godt fortalt. Især er hendes forhold til den midterste bror Tristan meget rørende og sørgeligt. Tristan (spillet af Brad Pitt)er utæmmelig. Han gør, hvad der passer ham og lever i sin egen verden, hvor han bl.a. fra tid til anden tager ud i skoven for at leve i ét med naturen og bjørnene. Hun ender med at gifte sig med den ældste bror (spillet af Aidan Quinn), men det er ikke ham, hendes hjerte brænder for. Det brænder for Tristan, og hans hjerte vinder hun aldrig helt. Faderen spilles helt fantastisk af Anthony Hopinks. En rigtig god fortælling med fantastiske skuespilspræstationer, en rørende og sørgelig kærlighedshistorie, og så er Brad Pitt jo bare lækker.

legends of the fall cover

#3. The Holiday (2006)

En virkelig hyggelig feel-good film, der handler om to piger, der bytter hjem hen over julen. Iris (Kate Winslet) bytter hjem med Amanda (Cameron Diaz) og ender i det solbeskinnede Californien, mens Amanda ender i et hyggeligt stenhus i et snedækket England. Amanda møder og forelsker sig i Iris’ bror Graham (Jude Law), der uvidende om, at hans søster har byttet hjem i to uger og nu bor i Malibu, nu er kommet for at sove hos Iris. Iris er ved at komme sig over en gammel flamme, men mødes Miles, som hun får et godt venskab til. Det ender dog heldigvis også med, at de forelsker sig, og nytårsaften mødes de alle fire (plus Grahams to piger) tilbage i Surrey, England. The Holiday er rigtig godt castet – man forelsker sig i alle personerne; den er dejlig lang, så vi får rigeligt af de hyggelige kærlighedsscener, som også har lidt humor, og så er der bare en hyggelig kontrast mellem det solrige Malibu og det sneklædte Surrey.

the holiday cover

#2. Love actually (2003)

En helt fantastisk film med ikke bare en, men mange kærlighedshistorier. Den foregår omkring juletid, hvilket bare af den grund gør filmen rigtig hyggelig. Vi føler flere kærlighedshistorier, for som Hugh Grant siger i starten: Love really is all around. Hugh spiller englands premiereminister, der forelsker sig i en fra hans stab. Herudover følger vi en mand, der lige har mistet sin kone, men som genfinder livet, da han skal hjælpe sin 1-årige stedsøn med at vinde en pige fra klassens hjerte. Vi følger en mand, der har forelsket sig i sin bedste vens kone; en kvinde, der finder ud af, at hendes mand har forelsket sig i en fra arbejdet; en mand, der forfølger kærligheden i USA hvor briter åbenbart er mere populære end i England; kvinden, der opgiver kærligheden for at passe på sin syge bror, og så følger vi den afdankede musiker, der har lavet en ny version af 90’er hittet ’Love is all around’ – ’Christmas is all around’. Ud over at filmen er godt spillet og godt skrevet – det er nogle dejlige og forskellige skæbner, vi møder, er den også fantastisk morsom. Og det gør bare chick-flick’en endnu bedre. I filmen ses bl.a. stjernerne Keira Knightley, Laura Linney, Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson, Hugh Grant og Rowan Atkinson.

love actually cover

#1. The Notebook (2004)

The Notebook er en fantastisk fortælling om et livslangt kærlighedsforhold mellem to unge på 17, der møder hinanden i 1940’ernes USA, South Carolina. Da Noah møder Alllie bliver han forelsket med det samme. Det tager dog Allie lidt tid at gengælde følelserne, men Noahs mange skøre og romantiske påfund får hurtigt Allie til at falde i vild forelskelse. Desværre er Allies mor ikke tilfreds med, at hun pludselig hænger så meget ud med Noah – Allies forældre er et rigt plantage-ejer-par, og moren ser hellere, at Allie finder en anden mand end den ’amindelige’ arbejderdreng Noah. Derfor ender det med, at Allie forlader byen for at studerer et andet sted i landet. De to skilles, og Allie når at forlove sig med en anden, men heldigvis finder de sammen igen efter en masse bump på deres kærlighedsvej. Man oplever et helt liv sammen med dem, indtil de bliver gamle, og det er en fantastisk romantisk fortælling om kærlighed, der altid består. Absolut en favorit. Filmen vandt mere frem i USA end i Danmark og af hensyn til dem, der ikke har set den, røver vi ikke slutningen eller fortællingens detaljer. Allie spilles af Ryan Gosling og Allie spilles af Rachel MacAdams.

the notebook cover

Som sagt er der endnu mange gode film, som ikke er nævnt i listen. Hvis du vil tilføje nogen eller har kommentarer til dem, der står ovenfor – er du enig/uenig? – så skriv endelig en kommentar.

Læs evt. mere om pigetv og alt det dejlige, der følger med på www.pigetv.dk.

Gemt i: FilmToplister

Om skribenten Christiane Weile: Følg mig på Google+

Kommentarer (0)

Trackback URL

Skriv en kommentar


Warning: Illegal string offset 'solo_subscribe' in /var/www/dluks.dk/public_html/wp-content/plugins/subscribe-to-comments/subscribe-to-comments.php on line 304

Modtag e-mail ved nye kommentarer til artiklen