Google Bøger - "The Google Monster"


Den digitale bogverden

Den ubestridte konge af internettet, Google, udfører mere end to milliarder online-søgninger dagligt, og kontrollerer dermed to-tredjedele af alle globale internetsøgninger. Denne monopol-lignende status har i 2009 indbragt mastodonten ca. kr. 120 milliarder i indtjening. Til sammenligning er Microsofts indtjening i 2009 opgjort til ca. kr. 430 milliarder, men med Googles vision om at dominere / revolutionere den digitale bog verden, bliver ærkerivalen hurtigt indhentet.

Google har allerede digitaliseret ca. 12 millioner bøger, og er dermed godt i gang med at samle, hvad de betegner som det 21. århundredes udgave af Alexandria’s gamle bibliotek. Googles mål er at give brugere øjeblikkelig adgang til alle bøger der nogensinde er blevet offentliggjort.

Google Monster Book Search Billede 1

Googles ambitioner blev offentliggjort i oktober 2008, da giganten indgik en banebrydende aftale med forfattere og bogforlag: Google indvilgede til at betale 125 millioner dollar til at løse to ophavsret sager om bog skanning, til gengæld for retten til at stille millioner af bøger digitalt til rådighed online. Forfattere og forlag vil få 63 % af indtægterne af alle digitale bogsalg og annonceindtægter fra relaterede reklamer… Google ville beholde resten.

Google Book Search

Googles Book Search aftale blev anset som en sejr for alle parter, herunder forfattere, forlæggere, læsere, og selvfølgelig Google selv. Men som månederne gik, begyndte oppositionen at røre på sig. Bekymringer om Googles fremtidige dominans lagde grundstene til Open Book Alliance, en sammenslutning af forfatter grupper, biblioteker og forskningsinstitutter der kæmper for fri konkurrence og kontrol på bogmarkedet. Initiativet til Open Book Alliance er, ikke overraskende, påbegyndt af et samarbejde mellem Microsoft, Yahoo og Amazon, der alle frygter Googles kontrol over det digitale bogmarked.

Google Book Search Logo

Efter en lang række retssager mellem Google og Open Book Alliance, var det lykkedes oppositionen at bremse Googles fremskridt. Men d. 13. november, 2009 fremlagde Google en revideret aftale der indeholdte bestemmelser om en værge der skulle repræsentere rettighedshaverne og derved sikre forfatterne de indtægter som de var berettiget til… altså ikke kun 63 %. Den reviderede aftale blev godkendt, og Amazon’s indsigelser afvist.

Hvad Google Book Search sagen ender med er dog stadig uvist, men kritikerne har i hvert fald formået at ændre vilkårene i den offentlige debat.

Oplev Google Bøger: http://books.google.com/

Materialet er inspireret af artiklen ”Saving the world from Google” af The California Lawyer.
Billedmateriale: Asaf Hanuka fra Tropical Toxic

Google Monster Book Search Billede 2
Læs også om gode tips til linkbuilding.

Gemt i: Google

Om skribenten Claes Hansen: Online marketer, entrepreneur, Idémager og naturelsker. Følg mig på G+ eller på claeshansen.dk

3 kommentarer til "Google Bøger - "The Google Monster""

Hvad mener du om "Google Bøger - "The Google Monster"?

 1. Kommer næsten.. ej, jeg trække helt på smilebåndet når jeg ser billedet. For det er lige hvad Google er! og fred være med det. Når det er sagt, så er idéen med at bruge bits i stedet for papir en hel del bedre.

  Så kan man så diskuterer herfra og til dommedag – det ender det nok med – om det skal være en privat ejet koncern, eller offentlig kontrolleret instans der skal stå for det. Jeg hælder nu mest til det private.

  • dluks siger:

   Ja den er lige til smilebåndet :) Google har længe været et monster når det kommer til at indtage nye markeder.
   Jeg ser også en fornuft i at få digitaliseret alt litteraturen – vi er jo et informationssamfnd og kan ikke få nok af det.

   Men som bøgerne udfases med tiden, vil værdien og “luksus” følesen stige i samme takt – om x antal år vil det være specielt at åbne en bog af papir og få sin viden/info den vej.

   Når faglitteratur er digitaliseret tilstrækkeligt vil vi se bøgerne forsvinde fra skolerne – og når det skridt for alvor bliver taget, vil bøgerne få det rigtig svært i de kommende generationer.

 2. lololololol siger:

  loooolz =D

Skriv en kommentar


Warning: Illegal string offset 'solo_subscribe' in /var/www/dluks.dk/public_html/wp-content/plugins/subscribe-to-comments/subscribe-to-comments.php on line 304

Modtag e-mail ved nye kommentarer til artiklen